Logga in

Inloggade användare

Ingen
Att smörja kuben
Skrivet av Magnus Claesson   
2008-11-02 13:39

Smörja med vad?

Många frågar om hur man ska smörja sina kuber. Endel gör lite olika när de smörjer men nästan alla använder silliconspray. Det finns att köpa på bensinmackar, Clas Ohlson och säkert fler ställen. på Clas Ohlson är den av märket CRC och kostar 49kr och ser ut såhär:

 

Silliconspray

 

 

 

Endel bensinstationer har egna märken på burken (tex OKQ8) och de funkar lika bra. Fördelen med att ha smörjmedel på sprayflaska är att det är lätt att bara spraya in lite i kuben. Det är även billigt eftersom en flaska räcker länge (självklart beroende på hur mycket man använder).

 

Smörja hur?

Man kan smörja på lite olika sätt. Det viktigaste är att man smörjer på glidytorna (det som är innuti kuben) och inte på etiketterna. Man vill ju inte att kuben halkar runt i händerna! Endel väljer att ta isär hela kuben och omsorgsfullt smörja varje bit för sig, jag tror att detta är hur man gör första gångerna, sen orkar man inte det, och märker att det nog inte är nån skillnad på att göra det snabbt. Hur gör man då det enkelt? Det lättaste sättet är att ta ut en kantbit på detta sättet:

Öppna kuben

 

 

Då kan man spraya i det hålet som blir. Vill man så kan man dra runt bara det lager som man öppnade på och "kleta" runt siliconet och sen fortsätta med nästa sida. Eller så sprayar man bara och blandar kuben helt. Dock så bör man ju sätta tillbaka biten efter man har sprayat men innan man vrider på kuben. Man sätter tillbaka den på samma sätt som man tog loss den, det kan krävas lite våld om kuben är tight men det ska gå. (Observera att övre lagret är vridet 45 grader vilket gör det möjligt att få ut kantbiten.) Om man tar isär hela kuben så kan man även smörja mellan kärnan och centrarna, detta är dock inte nödvändigt.

När man har smort sin kub så kan den upplevas segare direkt pga av att silliconet har en viss klibbighet. Dock så är det bara vrida lite så försvinner detta!

 

Sammanfattning: Använd silliconspray, pröva dig fram till lagom mängd, sikta så du inte sprayar på etikettera. Och till sist, använd silliconspray! (inte vapenfett, valla, vasselin, olivolja....)

 
 

Anslagstavlan

Senaste meddelandet: 1 månad sen
  • Mats Bergste : Noah: det alldeles självklara svaret är öva, öva och öva. Sen skadar det väl inte att kolla på t.ex YouTube hur andra gör. Men man måste nöta in sånt så det sitter i fingrarna.
  • Noah : Någon som vet något bra sett att lära sig algoritmer
  • Lid : Dom flesta håller till på det internationella forumet «link»
  • Mats Bergste : Nä, inte helt. Men mycket sparsamt aktiv.
  • Mårten Vän : är denna sida död nu, finns det något nytt forum/sida för svenska kubare?
  • Mats Bergste : «link»
  • Mats Bergste : Skare va så svårt att få till en videolänk
  • Mats Bergste : Kul video? [video]«link»
  • Stefan Lidst : «link»
  • Tommy Gustav : En tjej som heter Huong Dang höres just nu på P3, enligt henne själv gör hon kuben på runt 12s!

Endast registrerade användare kan skriva inlägg