Logga in

Inloggade användare

Ingen
Att smörja kuben
Skrivet av Magnus Claesson   
2008-11-02 13:39

Smörja med vad?

Många frågar om hur man ska smörja sina kuber. Endel gör lite olika när de smörjer men nästan alla använder silliconspray. Det finns att köpa på bensinmackar, Clas Ohlson och säkert fler ställen. på Clas Ohlson är den av märket CRC och kostar 49kr och ser ut såhär:

 

Silliconspray

 

 

 

Endel bensinstationer har egna märken på burken (tex OKQ8) och de funkar lika bra. Fördelen med att ha smörjmedel på sprayflaska är att det är lätt att bara spraya in lite i kuben. Det är även billigt eftersom en flaska räcker länge (självklart beroende på hur mycket man använder).

 

Smörja hur?

Man kan smörja på lite olika sätt. Det viktigaste är att man smörjer på glidytorna (det som är innuti kuben) och inte på etiketterna. Man vill ju inte att kuben halkar runt i händerna! Endel väljer att ta isär hela kuben och omsorgsfullt smörja varje bit för sig, jag tror att detta är hur man gör första gångerna, sen orkar man inte det, och märker att det nog inte är nån skillnad på att göra det snabbt. Hur gör man då det enkelt? Det lättaste sättet är att ta ut en kantbit på detta sättet:

Öppna kuben

 

 

Då kan man spraya i det hålet som blir. Vill man så kan man dra runt bara det lager som man öppnade på och "kleta" runt siliconet och sen fortsätta med nästa sida. Eller så sprayar man bara och blandar kuben helt. Dock så bör man ju sätta tillbaka biten efter man har sprayat men innan man vrider på kuben. Man sätter tillbaka den på samma sätt som man tog loss den, det kan krävas lite våld om kuben är tight men det ska gå. (Observera att övre lagret är vridet 45 grader vilket gör det möjligt att få ut kantbiten.) Om man tar isär hela kuben så kan man även smörja mellan kärnan och centrarna, detta är dock inte nödvändigt.

När man har smort sin kub så kan den upplevas segare direkt pga av att silliconet har en viss klibbighet. Dock så är det bara vrida lite så försvinner detta!

 

Sammanfattning: Använd silliconspray, pröva dig fram till lagom mängd, sikta så du inte sprayar på etikettera. Och till sist, använd silliconspray! (inte vapenfett, valla, vasselin, olivolja....)

 
 

Anslagstavlan

Senaste meddelandet: 1 månad sen
  • Anders Larss : Ingen speciell kvalificering behövs - bara anmäl dig och betala anmälningsavgiften Smile
  • Noah : Behöver man kvalifisera sig för att vara med i SM eller behövs det inte.
  • Stefan Lidst : Startade en tråd om årets SM här: «link»
  • Anders Larss : Vi diksuterar SM i Flen i september, men inget är klart ännu.
  • Alexander Ka : Kommer det arrangeras något SM i år?
  • Tommy Gustav : «link»
  • Tommy Gustav : Kul bild.
  • Stefan Lidst : Finns kuber kvar till salu ... «link»
  • Anders Larss : Ett tangerat europarekord i Clock (singel) av Nathaniel Berg. Preliminära resultat finns här: «link»
  • Tommy Gustav : Nå hur går det på Stockholm open? några rekord? Tänkte komma o kolla i dag men fick inte tid, ska försöka komma på nästa Smile

Endast registrerade användare kan skriva inlägg